Van IC naar ambulance; Maureen is de uitdaging aangegaan

Afwisselend, dankbaar en onvoorspelbaar; zo omschrijft Maureen (29) het werken in de ambulancezorg. Je komt overal, ziet heel veel verschillende patiënten en maakt allerlei situaties mee.

“Als ambulanceverpleegkundige werk ik op de ALS ambulance samen met een ambulancechauffeur. Samen bieden we de beste zorg aan de patiënt. Als verpleegkundige onderzoek, beoordeel en behandel je de patiënt aan de hand van zijn of haar gezondheidssituatie. Bij ernstige ongevallen, reanimaties of grootschalige incidenten worden meerdere ambulances ingezet, waardoor je met meerdere teams samenwerkt”.

Als ambulanceverpleegkundige moet je doortastend zijn” vertelt Maureen. “Je moet snel kunt handelen en stressbestendig zijn. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat je communicatief vaardig bent en goed kunt samenwerken met eigen collega’s en overige medewerkers binnen de zorg- en veiligheidsketen”.

Van IC naar ambulance

Maureen legt het verschil uit tussen haar oude functie op de IC en nieuwe op de ambulance. “Veel patiënten komen op de IC binnen met een diagnose en jij zorgt er als verpleegkundige voor dat de zorg uitgevoerd wordt in opdracht van en in overleg met de arts. Waar je als verpleegkundige op de IC dus meedenkt in de zorgverlening van de patiënt, maak je als ambulanceverpleegkundige zelfstandige keuzes over de in te zetten behandeling”. Ik heb in mijn nieuwe functie dus meer verantwoordelijkheid en uitdaging gekregen. Dat is ook wel eens spannend natuurlijk.

Aan het begin van haar verpleegkundige opleiding had Maureen al de ambitie om later bij de ambulance te gaan werken. “De actie, verschillende situaties en de begeleiding van patiënten in allerlei situaties leek me ontzettend interessant”. Na het afronden van de opleiding heeft ze gewerkt in zowel het Isala als in het Deventer Ziekenhuis. “Binnen het Deventer ziekenhuis heb ik me gespecialiseerd tot IC-verpleegkundige”.

“Ondanks deze leuke werkplek begon het weer te ‘kriebelen’ om verder te leren en kennis te maken met een ander deel van de acute zorg.” Na een dag meelopen op de ambulance en diverse gesprekken met ambulanceverpleegkundigen werd voor Maureen bevestigd dat ze dit wel heel graag zou willen doen.

Start van de opleiding

In november startte Maureen met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige en inmiddels is ze alweer een paar maanden gediplomeerd en ‘los’. “Voor mijn gevoel is de opleiding snel verlopen. Een korte maar drukke periode waarin je veel leert door theorie, het volgen van lessen en het trainen van scenario’s. Je leert deze kennis toe te passen in de preklinische setting. Begonnen met de laag complexe patiënten en gedurende de opleiding steeds meer zelf mogen doen”.

“Ik heb mezelf veel vragen gesteld voordat ik de stap zette om te solliciteren. Er zijn soms een aantal onzekerheden of je vraagt je af of het wel zo leuk is als dat je denkt. Heb je ooit wel eens gedacht om de overstap te maken naar de Ambulancedienst? Ga het gesprek aan! Heb je vragen of interesse en wil je weten hoe het er echt aan toe gaat op de ambulance? Spreek een ambulancechauffeur of -verpleegkundige aan en stel al jouw vragen. Bij interesse is er ook een mogelijkheid eens een dienst mee te lopen."