Nog veiliger en sneller ter plaatse

Als we met spoed onderweg zijn naar een patiënt is het belangrijk dat we hier zo snel mogelijk veilig aankomen. In onze ambulances maken we gebruik van verschillende technieken waardoor een rit soepeler kan verlopen en we dus nog eerder bij de patiënt zijn.

Collega’s Gerard en Martin hebben vorige week minister Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) bijgepraat over een aantal van deze technieken. Tijdens het werkbezoek vertelden ze hoe het Early Warning systeem voor ons werkt, maar ook hoe we met behulp van SOS Toegang afgesloten terreinen toch kunnen oprijden. Ook ging de minister mee de weg op om te ervaren wat Early Warning in de praktijk betekent.

Gerard en Martin kijken terug op een geslaagd werkbezoek! Benieuwd naar meer info over Early Warning en SOS toegang? Lees dan hieronder verder.

Foto: Gerard (links) en Martin (Midden) met minister Harbers (rechts)

Early Warning

Door het Early Warning systeem word je als weggebruiker via apps zoals Flitsmeister of een navigatieapplicatie gewaarschuwd dat er een hulpverleningsvoertuig met spoed aan komt. Zo heb je de mogelijkheid om tijdig ruimte te maken, waardoor wij met de ambulance minder vaak hoeven te remmen of uitwijken. Hierdoor kunnen we uiteindelijk sneller bij de patiënt zijn. Mooi hoe moderne technieken ons helpen!

SOS toegang

Tijdens ons werk komen we geregeld barrières tegen die toegang tot een gebied of terrein beperken. Denk aan een slagboom of paal bij de ingang van een camping of flatgebouw. Als deze gesloten is, is het in principe niet mogelijk met de ambulance verder te rijden en snel de patiënt te bereiken. Maar door het systeem van SOS toegang kan vanuit de ambulance de slagboom toch worden geopend en krijgt de ambulance direct toegang.

Bijna alle ambulanceregio’s in Nederland maken gebruik van SOS Toegang en ook steeds meer voertuigen van de brandweer en politie zijn voorzien van dit systeem. Inmiddels sluiten ook steeds meer particuliere organisaties en ondernemers zich aan bij SOS toegang waardoor meer gebieden toegankelijk worden voor ambulance, brandweer en polite. Zo is in de Kalverstraat in Amsterdam recent de 2500e SOS Toegang ontvanger geplaatst.

Foto: ambulance voor slagboom met SOS toegang