TECC cursus; primaire zorg bij aanslagen en terrorisme

Je hebt er vast wel eens over nagedacht; wat gebeurt er nou tijdens en na een terroristische aanslag? We hopen er natuurlijk nooit mee in aanraking te komen, maar als het voorkomt, moeten we zorgen dat ook wij als ambulancepersoneel weten hoe te handelen in zo'n lastige situatie. Afgelopen periode hebben al een flink aantal chauffeurs en verpleegkundigen deelgenomen aan de TECC (Tactical Emergency Casualty Care) cursus bij de Academie voor Ambulancezorg. Deze cursus is gericht op de primaire pre-hospitale zorg aan patiënten bij incidenten door aanslagen en terrorisme.

De cursus omvat 2 lesdagen, waarbij intensieve praktijk- en theorielessen worden verzorgd. Onderwerpen die worden behandeld tijdens deze dagen zijn bijvoorbeeld triage, luchtwegcontrole, behandeling van gewonde hulpverleners in een bedreigende omgeving en technieken voor het (ver)slepen en de evacuatie van gewonde slachtoffers naar een veilige (werk)omgeving. Deze foto is gemaakt door de Academie voor Ambulancezorg tijdens een van de cursusdagen.

Naast deelname aan deze cursus zijn onze ambulances natuurlijk ook voorzien van materiaal wat speciaal ingezet kan worden tijdens deze situaties.

Zo zijn we toch beter voorbereid op situaties waar wij met zijn allen hopelijk nooit mee in aanraking zullen komen!

TECC cursus