Realistisch trainen tussen de koeien en kippen

Afgelopen week hebben we twee trainingsdagen georganiseerd op een heel speciale locatie. We waren namelijk te gast op melkveehouderij het Rode Huis in Zwolle.

De locatie was niet het enige bijzondere, want ook ons SMART-voertuig was aanwezig. In dit voertuig zit allerlei videoapparatuur waarmee we een oefening op film kunnen vastleggen. Vanuit een regieruimte in het voertuig kunnen instructeurs op afstand waarnemen. Hierdoor is het voor de ambulanceverpleegkundigen en -chauffeurs mogelijk om realistisch te oefenen. Tijdens de nabespreking kunnen onze instructeurs videobeelden van de oefening laten zien ter ondersteuning. Een hele mooie manier om te leren en reflecteren!

Op de eerste dag hadden we een oefening waarbij de boer aangevallen was door een stier en hard tegen een hekwerk was gedrukt. De boer had last van zijn borstkas en had een enkelfractuur. Gedurende de oefening kreeg de boer een spannings-klaplong en moest er direct gehandeld worden omdat de patiënt in ademnood kwam.

De tweede dag draaide de oefening om een boer die in de melkput was gevallen en op een hooivork terecht was gekomen. Hierdoor had de boer een slagaderlijke bloeding in zijn bovenbeen en pijn in zijn nek. Ook deze oefening is meerdere keren gedaan met verschillende ambulanceteams.

Door op locatie te oefenen is de training een stuk realistischer en zijn onze ambulancezorgprofessionals zich nog meer bewust van omgevingsgevaren, in dit geval een loslopende stier, jerrycans met gevaarlijke stoffen en mestgassen.

De komende periode zal het SMART voertuig ook op andere locaties in onze regio gebruikt worden voor oefeningen.