Nieuwe striping - Beter zichtbaar

Hulpverleningsvoertuigen in Nederland krijgen vanaf 16 april 2019 nieuwe striping om nog beter zichtbaar te zijn. De bekende strepen van politie, brandweer en ambulance worden vernieuwd. Daardoor zijn de strepen ’s nachts nog duidelijker te zien.

Het huidige ontwerp van de OOV-striping dateert uit 1993. Inmiddels zijn er folies die het licht vooral ‘s nachts beter reflecteren waardoor de strepen in het donker nog duidelijker zichtbaar zijn. De strepen worden daarnaast tweemaal zo breed en wat hoger geplaatst. Dit sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn dan oudere modellen. 

Nieuwe striping bij Ambulance IJsselland

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is afgesproken dat voertuigen bij vervanging de nieuwe strepen krijgen. Het verbeterde ontwerp wordt daardoor geleidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Wij lanceren onze nieuwe zorgambulance na de zomer. Dit is het eerste voertuig dat de nieuwe striping zal bevatten.

IFV

Voertuigen van hulpverleningsdiensten moeten opvallend en herkenbaar zijn voor andere weggebruikers. Naast hun zwaailicht of sirene zijn ze altijd herkenbaar aan het eigen kleurgebruik en de strepen. Dit ontwerp is beschermd en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is namens de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen om het gebruik te reguleren en controleren.