Nieuwe #VetVeilig game leert leerlingen meer over medische veiligheid

Na het succes van ’De brand’, het eerste scenario van #VetVeilig the game is er nu een nieuw scenario: ‘De val’! Onder digitale leiding van niemand minder dan arts én presentator van het programma Topdoks, Elbert Smelt, leren kinderen ook nu meer over medische veiligheid. De interactieve games van #Vet Veilig zijn speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit groep 7 en 8.

Opbouw van het spel

Het nieuwste deel begint met een ongeluk. Aan de spelers wordt gevraagd om het slachtoffer te helpen. Presentator Elbert legt de leerlingen verschillende keuzes voor. Zij moeten dan beslissen wat de veiligste optie is. Als alles goed gaat en het slachtoffer gered is, kan deel twee van de game worden gespeeld. Daar gaan de leerlingen terug in de tijd en mogen ze proberen om het ongeluk te voorkomen. Ze kunnen dit klusje klaren door een aantal missies te voltooien.

“Vaak denken mensen ‘Aan kinderen heb je niet veel in noodsituaties, die zitten alleen maar in de weg’, maar niets is minder waar. Hoe meer omstanders, kinderen én volwassenen, weten wat ze kunnen en moeten doen in het geval van nood, hoe minder slachtoffers natuurlijk. Als dokter en vader vind ik het super dat Veiligheidsregio IJsselland, juist bij de generatie van morgen, bouwt aan verantwoordelijk en zorgzaam burgerschap!” vertelt Elbert Smelt.

Samenwerking met partners

De #VetVeilig game over brandveiligheid uit 2020 bleek al snel een groot succes. De reacties op het spel zijn lovend en de game heeft zelfs een gouden International SeriousPlayAward gewonnen in de categorie voor lagere school educatie. De game wordt in heel Nederland gespeeld en dat is een mooi moment om de samenwerking op te zoeken met andere veiligheidsregio’s en partners in de vorm van een tweede scenario. Het tweede scenario focust op medische veiligheid. Om de game zo realistisch mogelijk te kunnen maken, is de expertise van onze eigen ambulancecollega's en het Rode Kruis ingezet.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over #VetVeilig the game of #VetVeilig in het algemeen? Ga dan naar de #VetVeilig pagina. Ben je docent en wil je de game in jouw klas spelen? Ga dan naar de pagina met informatie voor docenten.