Functieprofiel Verpleegkundig centralist

‘Stressbestendige verbinder met klinische ervaring en technisch inzicht’. Spreekt deze omschrijving jou aan? En ben jij de verpleegkundige die de komende jaren met ons werkt aan het inzetten van de beste zorg vanuit een functie die volop in ontwikkeling is? Ga de uitdaging aan!

Als verpleegkundig centralist begeef jij je in het middelpunt binnen de ambulancezorg; de meldkamer. Hier komen telefonisch alle zorgvragen binnen, zowel spoedeisend als niet spoedeisend. Het is aan jou als centralist om te zorgen dat de juiste zorg wordt verleend op de juiste plek. Dit doe je vanuit jouw werkplek in het zorgcoördinatiecentrum (ZCC) in Zwolle en de Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn.

De verpleegkundig centralist is vaak het eerste aanspreekpunt en ook de eerste hulpverlener die adviseert en eerste hulp op afstand biedt. Het is dus belangrijk om doortastende vragen te stellen en mensen gerust te stellen als dit nodig is. 

 • Hoe ernstig is de situatie?
 • Wat ziet men en reageert het slachtoffer?

Overwegingen van de centralist zijn bijvoorbeeld:

 • Kan een ambulanceteam de juiste zorg bieden en moeten zij met spoed ter plaatse komen?
 • Welke zorg(verlener) is het best passend?
 • Is de traumahelikopter nodig of schakelen we een huisarts in?
 • Welke ambulance is het dichtst bij en hoe zorg ik dat er voldoende dekking blijft in de regio?
 • Is er een rol voor de politie of brandweer?

De verpleegkundig centralist zorgt ervoor dat je alle benodigde informatie hebt over de patiënt en situatie om de juiste zorg in te schakelen. Het is belangrijk dat de centralist medische kennis heeft, zodat in (spoedeisende) situaties de juiste hulp kan worden geboden.

Logistieke duizendpoot

Als verpleegkundig centralist handel je niet alleen in spoedsituaties. Je zorgt ook voor de planning en inzet van zorgvervoer dat niet spoedeisend is. Je behandelt en beoordeelt de aanvragen die binnenkomen, verzamelt alle benodigde gegevens over de patiënt en zorgt dat een ambulance wordt ingepland indien nodig. Dit is een logistieke uitdaging waarbij voldoende en tijdige ambulancezorg altijd een primair uitgangspunt is, want in geval van nood moet altijd en overal snel een ambulance ter plaatse kunnen zijn.

Jouw werkplekken

Meldkamer Oost Nederland

Als verpleegkundig centralist ben je werkzaam op de Meldkamer Oost Nederland (MON) in Apeldoorn. De Meldkamer Ambulancezorg (MKA) is onderdeel van de MON. Hier wordt namens de regio’s IJsselland en Noord Oost Gelderland specifieke meldkamerzorg geleverd. Alle spoedzorgvragen die via 112 binnenkomen worden hier behandeld.

Op dit moment wordt een nieuwe meldkamer gerealiseerd die ook in Apeldoorn gevestigd zal zijn. De nieuwe meldkamer bedient straks de gehele regio Oost-Nederland (IJsselland, Twente, Gelderland Noord, Oost, Midden en Zuid). Naar verwachting is deze eind 2022 volledig operationeel en kan hier het eerste 112-telefoontje worden aangenomen.

Zorgcoördinatie

Als meldkamercentralist werk je daarnaast vanuit het zorgcoördinatiecentrum (ZCC) in Zwolle. Dit is de plek waar zowel spoed- als niet spoedeisende zorgvragen binnenkomen. Bij elke inkomende zorgvraag wordt beoordeeld wie het best zorg kan verlenen. Dit doen we in samenwerking met onze ketenpartners in de zorg die ook werkzaam zijn vanuit het ZCC:  huisartsen(post), verpleging, verzorging, thuiszorg en GGZ. Allemaal met het doel om uiteindelijk de juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment te bieden. Je leest hier meer over zorgcoördinatie.

Het zorgcoördinatiecentrum en de functie van de verpleegkundig centralist in het ZCC zijn de komende jaren nog volop in ontwikkeling. We zijn dan ook op zoek naar verpleegkundigen die het een uitdaging vinden om een rol te spelen bij deze doorontwikkeling van zorgcoördinatie. 

Belangrijke competenties:

 • In het bezit van goede sociale en communicatieve vaardigheden afgestemd op de functie
 • Het overzicht kunnen houden in complexe situaties
 • Affiniteit met informatisering, communicatie- en registratiesystemen
 • Stressbestendig
 • In staat om te kalmeren en doortastende vragen te stellen
 • Een goed analytisch en empathisch vermogen
 • Logistiek inzicht

Functie-eisen:

 • Je bent een BIG geregistreerde verpleegkundige en in het bezit van meerdere jaren relevante werkervaring;
 • Ervaring met spoedeisende medische hulpverlening (ambulancezorg, SEH, IC, CCU of OK- anesthesie) is een pre
 • In het bezit van een diploma Verpleegkundig Centralist of bereid deze te behalen via de Academie voor Ambulancezorg;
 • Je bezit goede organisatorische en planmatige kwaliteiten;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden en stressbestendigheid zijn een vereiste;
 • Je bent in bezit van rijbewijs B.

Beroepsdiploma verpleegkundig centralist

Het is natuurlijk erg mooi als je, door eerdere werkervaring bij een andere ambulancedienst, al in het bezit bent van een beroepsdiploma verpleegkundig centralist. Dit stellen we echter niet als eis. Wel verwachten we van je de bereidheid dit beroepsdiploma te halen. Tijdens deze opleiding werk je bij ons in fulltime dienstverband (gemiddeld 36 uur per week). Informatie over de beroepsopleiding is te vinden op de website van de Academie voor Ambulancezorg.

Dit bieden wij

Wij bieden je een uitdagende, afwisselende en zelfstandige functie die net als de organisatie volop in ontwikkeling is. Onze organisatie kent een prettig en uitdagend werkklimaat en we hebben veel aandacht voor ontwikkeling en kwaliteit. Als verpleegkundig centralist val je in de cao ambulancezorg, met aanvullend uitstekende arbeidsvoorwaarden, zoals een ruime eindejaarsuitkering, bijdrage in de ziektekosten, onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding.

Een meeloopdag, referentiecheck en een assessment maken deel uit van de sollicitatieprocedure.

 

Heb je vragen over deze functie? Astrid van Tilborgh, operationeel leidinggevende op de meldkamer, staat jou graag te woord. Neem contact met haar op via a.vantilborgh@mkon.nl of  06 12 36 60 91